The Material Store & The Boiler House

The Material Store & The Boiler House , Hayes, London
The Material Store & The Boiler House, Hayes, London
  • Sectors:

  • Residential & Mixed-Use
  • Capabilities:

  • Sustainability

Client:

HUB

The Boiler House provides 54 homes within a contemporary cross-laminated timber building. Designed as a pavilion, its tapering shape reflects the factory chimneys that once stood there. A ‘green’ building, it has been engineered to ensure a lower carbon footprint and provides residents with balconies, communal roof gardens and allotments.

The Material Store, the larger of the two buildings, comprises four ‘warehouse’ blocks of differing heights rising above a podium around a central landscaped garden. A key objective is provision of shared facilities as catalyst for creating a sense of community. These include play areas, function room, barbeque area, space for outdoor exercise and allotments for gardening.

Both buildings comprise commercial space at street level requiring BREEAM Very Good certification, with the apartments targeting a Code for Sustainable Homes Level 4 rating.